top of page
Obrázek autoraCharlie

Tipy (nejen) na kurzy, které mi pomohly se posunout blíže k sobě

Již dlouhé roky mě baví témata psychologie, lidské uvažování, taje našeho nevědomí a vše, co je spojené s vědomou částí. Snažím se pochopit své pochody, postoje, chování a stejně tak i druhých. Je to celoživotní cyklus, práce na sobě, nic nám nepomůže okamžitě. Podle mě neexistuje možnost, jak během 5ti minut vše zapomenout, změnit myšlení a vystřelit ke hvězdám. Kdyby to bylo tak lehké, tak jsme jako společnost úplně někde jinde. Nebo možná to jde, ale ještě na to nejsme připravení. Co však je ověřené a funguje, je přijmout se takoví jací jsme a pokud jsme s něčím nespokojeni nebo se trápíme a chceme něco na sobě změnit, proto abychom se cítili lépe a žili spokojenější život, tak je to podle mě proces, na kterém musíme pracovat a především to chtít z důvodu, abychom se my cítili lépe a spokojenější sami se sebou.


K tomu vede cesta sebelásky a seberozvoje. Někomu stačí, když se zbaví svých zlozvyků, pro někoho je třeba se naučit se mít rád takový jaký je. A někdo chce přijít na hlubší důvody, proč tady je, jak může zlepšit svůj život, jak si může do svého života přitáhnout, co potřebuje. Podle mě je nejpodstatnější, rozhodnout se a postavit na startovní čáru a vyšlápnout vpřed.


Jako první krok je důležité si uvědomit, co chceš od té cesty získat, co chceš změnit či získat. Proč se vůbec vydat? K tomu Ti postačí papír a tužka. Je to nejsatrší a nejosvědčenější způsob, jak se sám/a sobě dostaneš do hlavy a ke svému srdci. Představ si, napiš si vše, co tě tíží, s čím si nevíš rady, co by sis přál/a, aby se ve tvém životě splnilo, změnilo. Třeba díky tomu i zjištíš, že jsi spokojen/á přesně tam, kde jsi a sama se sebou. Poté až vše sepíšeš, můžeš podle toho hledat možnosti, kam se vydat dál. Nebudeš slepě zkoušet různé online kurzy, workshopy a vyhneš se zklamání, že ti vůbec nepomohly.


Pokud si i přesto nevíš rady, existuje řada možností, které Ti pomohou Tě navést na cestu ke zdroji, kde tkví jádro, kde to vše začalo. K tomu můžeš využít kamarádku, někoho, komu plně věříš či Konstelace, Regrese nebo psychologa. Dnes není na ostudu vyhledat odbornou pomoc, pokud cítíš, že na to nestačíš sam/a.


Nejen v psychologii jsme se učili, že spousta našich vnitřních přesvědčení či jáder problémů, které se nám v životě opakují vznikly v dětství. Ano, samozřejmě, ale někdy to přesahuje až do minulých životů, karmických forem. Můžeš teď klidně namítnout, že nic takového neexistuje. Respektuji, hledej tedy v dětství. Pokud souhlasíš, hledej i v minulých životech. Ale zejména v obou případech naslouchej vnitřnímu hlasu, spoj se svým vnitřním dítětem a poslouchej. Většina ran, které jsme mohli utrpět i nevědomky od určité osoby (že si ta daná osoba nemusela uvědomit, že nám tím ubližuje z důvodu toho, že ji to nikdo nenaučil, nebo prostě to brala za něco naprosto normálního) se nám udály v dětství. Je to proto, že jsme tak milující a otevření všemu jako děti a nasáváme vše jak houby a navíc jsme díky tomu taky neskutečně zranitelní. Takže se nám to promítne na vědomé části a my si to pak hezky uložíme do nevědomí a najednou dospějeme a říkáme si, proč se nám dějí určité situace stále dokola. Proč opakujeme tutéž chybu apod. Jednoduše, bereme to svým způsobem za něco normálního, tedy alepsoň naše nevědomí.


Proto je dobré si to vše napsat na papír, co se nám děje, co nám na sobě vadí a vlastně proč a hledat odpovědi v nás jako malých dětech. Kde nám, kdo co řekl? Co v nás zasela určitá situace a popřípadě se zeptat, zdali si neneseme karmický dluh s určitou osobou, jaký je náš dar a účel, co se v tomto světě máme naučit, co předávat? Jaký je ten krásný důvod, proč žijeme tento život? Berme to hlavně tak, že se máme stále, co učit.


A teprve od tohoto bodu s tím můžeme začít pracovat. Zvědomit si, kde to vzniklo a proč. Co nám to má dát, co si z toho máme vzít? A pak si především uvědomit, jestli to chceme zkutečně změnit kvůli sobě, změnit to, nebo stačí to přijmout a odpustit s láskou?


A od tohoto bodu se podívat, jak na to a kdo by mi s tím eventuelně mohl pomoci. A dle toho hledat možnosti.


Mě konkrétně pomohly:

- Konstelace Jitky Jurdinové a Petry Hynkové.

- Regrese, které jsem opět prošla s Petrou Hynkovou. Krásné a přátelské sezení plné dojetí poznání a pochopení.

- Terapie RUŠ.

- Art-terapie (ale dnes už si nevzpomenu, kdo ji vedl).

- Karmalogie

- Sezení a výklady karet s Renatou Dudzíkovou. Renatka je navíc poradkyní také ohledně Ajurvédy. Nevěřili byste, jak nás některé potraviny dokáží ovlivňovat tak moc, že se po nich nemusíme vůbec cítit dobře ani psychicky.

- Velmi inspirativní a jemná stránka je Dýcháme spolu.

- Kurzy od Vlaďky Kouřilové, která se komplexně zabývá stravou a také správným nastavením mysli.

- Psychologické workshopy od Marcely Ragulové z Way to Will.


- Nauka Jógy a meditací. Pochopení, co meditace znamená, napojení se na sebe samu. Tohle téma prohlubuji zde na Bali. Ohledně meditací dlouze diskutuji s mou milou kamarádkou Darjou.


Každý jsme jedineční a proto každému sedne něco jiného. Důležité je najít tu svou vlastní pohodu a spokojenost v životě. A stát při sobě. Myslím si, že nejdůležitějším posláním každého z nás je naučit se sebelásky, respektu k sobě samým a pak už vše do sebe zapadne, tak jak má.


Pokud byste chtěli porozumět vědomé a nevědomé části blíže, doporučuji mou příručku Jak si vědomě tvořit šťastný život .

Hledejte inspiraci sami v sobě a okolí, běžte sami sobě naproti, běžte naproti sebelásce, vše ostatní se tak nějak uhladí a přijde ve správný čas.







25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page