top of page
Obrázek autoraCharlie

Legenda o Bali

Říká se, že Bali původně patřilo k ostrovu Jáva. Kdysi žil Brahmin, kouzelník jménem Sidi Mantra. Bohové jej měli v lásce a jednoho dne mu darovali poklad a manželku. Po několika šťastných letech manželství se jim narodil syn Manik Angeran. Manik vyrostl v pohledného a chytrého muže, který ovšem rád hazardoval a utrácel, někdy bohužel i majetek svých rodičů. Jednoho dne, toho už na něj bylo moc a tak požádal svého otce o pomoc.

„Otče, jsem v dluzích. Pomoz mi.“ Žádal Manik

Sidi Mantra svého syna neodmítnul. Několik dní se postil a žádal bohy o pomoc. Až jednoho dne uslyšel: „Zdravím Tě, Sidi, v kráteru hory agung nalezneš poklad, je však chráněn mocným drakem jménem Naga Besukih. Jdi za ním a požádej ho o pomoc. Podělí se s Tebou o svůj poklad.“

A tak se Sidi Mantra vydal na cestu k hoře Mount Agung. Když dorazil na okraj kráteru, sedl si, překřížil nohy, zazvonil na zvoneček a začal číst kouzlo. Nedlouho poté drak vykouknul z kráteru.

„Besukihský draku, pomoz mi. Můj syn je v dluzích a nemáme jak je splatit.“ Prosil jej Sidi.

Drak si vyslechnul celý jeho příběh a jen se líně protáhnul, když v tu se z něj začaly sypat zlaťáky a diamanty.

„Ach, děkuji Ti mockrát, draku. A omlouvám se.“ Dodal Sidi Mantra, posbíral věnovaný poklad a odebral se na svou cestu zpět domů.

Doma všechen poklad daroval synovi. A varoval ho, aby tentokrát byl opatrný a přestal rozhazovat. Sidiho slova však syna nijak neovlivnila. Manik brzy své nabyté jmění opět prohrál v kohoutích zápasech. A přišel znovu orodovat ke svému otci. Tentokrát však narazil.

„Varoval jsem Tě synu. Zklamal si mě, už Ti nemohu pomoci.“ Odmítnul svého syna Sidi.

Manika popadla zlost a začal pátrat, jak jeho otec přišel ke zlatu. Brzy zjistil, že poklad získal z hory Agung, že tam žije drak a lze ho zvonečkem. Avšak, co už nevěděl, že potřebuje také kouzlo a modlitby. Když Sidi spal, ukradnul otci zvoneček a vydal se sám na bájnou horu.

Jakmile Manik dorazil na okraj kráteru hory Agung, zazvonil. Vyděsil se, když se před ním zjevil velký drak Besukih.

„Přišel jsem si pro poklad. Jsem v nouzi a nemám, jak své dluhy splatit.“ Prohlásil Manik

Drak chvíli uvažoval a pak odpověděl: „Dám Ti poklad, o který mě žádáš, ale musíš mi slíbit, že změníš své chování. Musíš přestat své peníze rozhazovat, musíš přestat s hazardem. Pamatuj na zákon karmy!“ po těchto slovech mu drak nabídnul své zlato a drahokamy. Manik oněměl úžasem. Avšak přišlo mu, že mu drak dává málo. Když se drak líně stáčel zpátky do kráteru v hoře, v ten moment Manik nezaváhal a drakovise usekl kus jeho zlatého ocasu.

Bohužel v ten stejný moment, kdy Manik usekl drakovi ocas se změnil on sám v popel. Síla dračí magie ho sežehla jako trest za jeho čin.

Když se tato zpráva dostala k Sidi Mantrovi, že je jeho syn mrtev, byl velmi zarmoucen. Okamžitě se vydal k drakovi na horu Agung, aby jej požádal o navrácení svého syna a smilování.

„Když pomocí tvé síly mi vrátíš můj ocas. Vrátim Ti na oplátku tvého syna.“ Odpověděl drak na Sidiho žádost. A tak se stalo. Sidi pomocí magie, které vládnul, vrátil Besukihmu ocas a ten navrátil Manikovi život.

Manik se okamžitě začal drakovi a otci omlouvat za své činy, kterých opravdu litoval. Věřili mu, avšak na cestě zpátky se Sidi rozhodnul jednat.

„Musíš se naučit žít sám.“ Pronesl ke svému synovi a zmizel. Na místě, kde předtím stál, země praskla a začal se v ní objevovat nejprve potom vody, který se stále rozšiřoval. Nakonec se voda rozestoupila do šíře moře. A tak vznikly dva ostrovy, ten větší dnes známe pod jménem Jáva a ten menší je znám pod jménem Bali.


6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page