top of page
Obrázek autoraCharlie

Jak posílit psychickou odolnost

Psychická odolnost nám umožňuje odolávat zátěžím, problémům a překážkám po celý život a proto bychom se ji měli naučit správně používat. Ne všichni ji máme ale stejnou a proto se naše reakce liší v různých stresových situacích. Věděli jste, že někteří z nás mají psychickou odolnost vrozenou? Umožňuje jim to dostatečně vyvinutá pravá mozková část. Ale to neznamená, že lidi, kteří nemají tuto vrozenou část natolik vyvinutou, by si ji nemohli vypracovat. Právě naopak a dokonce se tito jedinci mohou stát ještě více odolnější, než ti, kterým je od přírody dáno. Já osobně se řadím k těm, co na psychické odolnosti musí pracovat.

Do 12 let jsme si všechno vypozorovali, jak jednat v různých situacích od svých rodičů a okolí. A od 12 let vnímáme svět podle sebe a formujeme se.

Když to shrnu, tak na nás působí tři základní vlivy:

  1. Mozek- zde se ukládá vše naučené z našeho rodinného prostředí, školy. Jak sami vnímáme svět, co jsme zažili, zkušenosti, vědomé a nevědomé chování.

  2. Fyzická schránka- jakým způsobem chodíme. Narovnaní, shrbení? Všimněte si, jaký máte postoj těla. Věděli jste, že pokud se naučíme chodit vzpřímeně se vztyčenou hlavou, náš mozek vysílá signál, že jsme neporazitelní a posílá do těla hormony štěstí? V opačném případě, kdy chodíme shrbení, můžeme propadnout až melancholickým myšlenkám a depresi.

  3. Hormony- ovlivňují nás po celý život. Ale my máme tu moc je upravit, zejména pohybem, sportem nebo také stravou.

V životě je důležité mít nastavené také své pilíře, můžeme na nich totiž stavět naši psychickou odolnost. Jednoduše by se daly přirovnat ke kořenům stromů. A teď se zkuste zamyslet nad svoji životní situací. Zdali jste spokojeni. Zdali jste dosáhli svých cílů, zdali se Vám splnily Vaše sny. Zdali jste šťastní. A odpovězte si. Pokud zní odpověď ano, gratuluji Vám. Pokud zní ne, měli byste něco ve svém životě změnit.

Krásný příklad, který mi dala Marcelka, v tomto kurzu byl: „Zamysli se, kde bys chtěl/a být za 10- 40 let. Chtěl/a bys být stále na stejném místě? Chtěl/a bys dělat stále tuhle práci?“ Pokud zní odpověď ne. Měli byste si položit druhou otázku: „Chci to změnit a být konečně šťastnější?“

Pokud ano, tak třetí otázka zní: „Mám na tuto situaci vliv?“

V našem životě se občas vyskytují situace, které totiž neovlivníme. Může to být z různých důvodů, ale i přesto, nás náš mozek nutí udělat nějaký krok, jak to vyřešit. Jinak nás otravují myšlenky, sny, otázky typu Co kdyby. Jedním z řešení je sepsat si vše na papír a pak ho jednoduše vyhodit do koše. Udělali jsme za tím tečku. Nevěřili byste, jak se po čase mozek umí přepnout a přijmout fakt za vyřešený.

Ale co dělat, když mám na situaci vliv?

V prvé řadě si zkuste vizualizovat situaci, která Vám ve Vašem životě momentálně nevyhovuje, stresuje Vás, nedělá Vám dobře. A vy ji chcete změnit a můžete. Opět si položte základní otázky. Co Vám tato situaci přináší? Můžu ji změnit a chci? Pokud ano, co nejhorší se může stát, když ji změníte? Jaké mohou přijít následky?

A nejdůležitější otázka nakonec- Dokážu akceptovat ten nejhorší scénář, který by mohl nastat? Pokud zní odpověď ano. Změňte to.

Dám Vám přiklad. V práci Vás vaši kolegové neustále využívají, přehazují na Vás různé úkoly a na Vás už je to moc? Naučte se říkat ne. Co nejhoršího se může stát, když řeknete ne? Budou naštvaní, ale vy budete lépe spát a budete mít více volného času pro sebe? Budete výkonnější a vaše úkoly propracovanější? Tak si napište na papírek k telefonu „řekni ne, když to tak budeš opravdu cítit.“

A na co byste neměli zapomínat každý den? Dobíjet svoje baterky! A přes to nejede vlak. Ze svého dne můžete ovlivnit ráno a večer. Je to tak. Udělejte si ráno podle sebe. Vstaňte dřív, věnujte se nějakému rituálu, kávě, cvičení, nebo jen svým myšlenkám. A to samé večer, hodinu před spaním, co byste chtěli dělat? Meditovat, číst si knihu, koukat na seriál? A k tomu každý den budete sami sobě věnovat alespoň jednu hodinu. Vyčistěte si hlavu a vytvořte si z toho svou denní rutinu. A udržujte si svůj pohled na svět reálný. Specifikujte do detailu svoje přání. Konkretizujte, co byste chtěli, jak se chcete cítit a nenechte se vyvést z míry. Zaměřte se ode dneška na svoje rituály. Co Vás učiní šťastnými? Co Vám přinese energii do Vašeho dne? Jak byste ho chtěli prožít? Nastartujte si ho podle svých představ. Samozřejmě neovlivníme to, co se nám přes den stane, ale ovlivníme, s jakou náladou vykročíme z domova. A pokud je to pozitivní energie, tak řešíme všechny problémy klidněji, smířlivěji. Na nikoho nekřičíme, neobviňujeme, nejsme nervózní. A to samé večer, vyklidněte se před spaním. Udělejte si na sebe čas.

A já v dalším článku, který pro Vás připravuji, sepíšu jak pokra

čovat dál. Co ve stresových situacích dělat a jak je řešit, jak se nenechat vyvést z míry a hlavně jak posílit dále svou psychickou odolnost.

16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page